Thursday, September 11, 2014

The boy and the cat


 
 
 
De cum se descotorosi dimineața de haina nopții, Gerard se ivi în balconașul îmbăiat în primele raze ale soarelui. Pe  sub genele leneșe i se înfățișa o imagine atipică zilelor sale obișnuite. Deasupra acoperișului de vizavi, Filou dădea târcoale giruetei  ruginii cu o nonșalanță aproape inconștientă. Nu vedea bine pesemne, ori somnul îi juca feste. Făcu ochii mai mari și se convinse. Inima i se transformă într-un  purice. Știa că Filou este curios din care-afară, dar niciodată nu se temuse să deschidă larg ușa de la balcon în timpul nopții.

 Când îl luase în noaptea aceea de pe podul întunecat și trist, nu se gândise decât că, până la urmă, niciunul dintre ei nu va mai fi singur. Își reaminti cum motanul iși oglindea mustățile argintii în luciul ape, ca pentru a avea o ultimă reflecție a existenței sale zadarnice, de dinaintea saltului fatal. Îl salvase de singurătate pe acest ingrat, iar acum, drept răsplată, el îl părăsea.

Privea siderat cum nerușinatul se lăfăia în bătaia vântișorului matinal, cu labele răsfirate în sus,  pe fundalul albastru  ceruleum, după ce se zgâise cu interes la toate mișcările giruetei.

Pesemne își dorea de ceva timp un alt prieten și devenise temerar  tocmai astăzi.  Începu să deteste hoața aia de giruetă, prima lui priveliște când se dezmeticea  dimineața. Posibil  Filou o analizase și el de atâtea ori când privea orașul de sus, din colțul lui de fereastră, iar azi îi  venise o poftă nebună să o îmbrățișeze și a îndrăznit. Și se simțea nemaipomenit cocoțat acolo sus, căci nimic nu-i trăda teama, nici măcar un scâncet amărât.

Se gandi la creatura păroasă  cu tristetea unui părinte singur. Crezuse că ei doi vor fi mereu ca băiatul și motanul din tabloul lui Renoir și începu să simtă cum plantele verzi care șiroiau în falduri de pe casa veche de vizavi încep să îl năpădească…

 

No comments: